Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki cielęce z szynką i bazylią

 

Składniki:

 

  • 4 sznycle cielęce
  • 1 kieliszek porto
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka listków szałwii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na cienkie sznycle, które oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie na każdym kawałku mięso położyć pół plastra szynki i listki szałwii.
Zwinąć je w roladki i spiąć wykałaczką.
Smażyć na rozgrzanym maśle z e wszystkich stron na złoto.
Wówczas podlać je bulionem oraz porto.
Trzymać na małym ogniu do miękkości.
Miękkie roladki ułożyć na półmisku a do sosu dodać posiekane zioła i jeszcze chwilę dusić do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem polać nim roladki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *