Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada ziemniaczana z farszem jajeczno kapuścianym

Składniki:

    Ciasto ziemniaczane:

    • 10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
    • 3 łyżki kaszy manny
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1-2 jajka
    • sól

    Farsz:

    • 2 ugotowane na twardo jajka
    • gotowana kapusta zwykła lub włoska
    • natka pietruszki
    • 1 łyżka masła
    • 2 cebule
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, rozdrobnić, schłodzić. Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub w Benderze, dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, 1 lub 2 jajka, posolić. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrobić na jednorodne ciasto, uformować w kulę, odłożyć na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o takiej grubości i wymiarach aby jego zrolowanie nie sprawiało trudności.
    Cebulę i jajka obrać, posiekać drobno, podobnie ugotowaną kapustę i natkę pietruszki, dodać masło, jajko surowe, przyprawy. Tak przygotowany farsz starannie wymieszać.
    Na przygotowanym prostokącie z ciasta ziemniaczanego układamy farsz, zawijamy brzegi, starannie je sklejając. Teraz mamy do wyboru; albo roladę parzymy we wrzątku owiniętą ściśle w gazę, albo smarujemy ją śmietaną lub rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Roladę podajemy pokrojoną w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *