Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada weselna

Składniki:


• 1 kg mięsa wołowego ,
• 10 dag słoniny ,
• 2 jajka surowe,
• 4 jajka gotowane,
• sól,
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić i wbić surowe jajka, dodać sól ,pieprz do smaku i wyrobić ręką na gładką masę. Na dużej ścierce wysmarowanej tłuszczem ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki słoninę , a następnie równo rozłożyć mięso. Na wierzchu ułożyć połówki gotowanych jajek i ciasno zwinąć pomagając sobie ściereczką , na której rozłożone było mięso. Roladę zawinąć w ścierkę i końce dobrze związać nitką.
Gotować w garnku pod przykryciem w niewielkiej ilości wody ok. 40-45 min.
Rozwinąć ze ścierki i pokroić na plastry. Można podawać na zimno i na gorąco.
Małgorzata Górska [email protected]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *