Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogale drożdżowe z marmolada jabłkową

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ kostki masła
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
  • ½ szkl. mleka
  • tłuszcz do formy
  • marmolada jabłkowa

    Sposób wykonania:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku po czym dodać żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając roztopione masło.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty.
    Na każdym rozłożyć  marmoladę jabłkową i trójkąty zawinąć w rogale.
    Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas wierzch posypać roztrzepanym jajkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *