Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rodzynki schowane w gruszkach skropione rumem

Składniki:

  • 6 gruszek
  • sok z cytryny
  • 1 szkl. rodzynek
  • 100 g ciemnego rumu
  • 3 surowe białka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 6 połówek orzechów włoskich

    Sposób wykonania:

    Śliwki namoczyć w rumie.
    W między czasie gruszki obrać od czubka do połowy wysokości po czym delikatnie wydrążyć gniazda nasienne i skropić gruszki sokiem z cytryny.
    W otwory po gniazdach nasiennych wypełnić śliwkami i przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego.
    Skropić je jeszcze rumem spod rodzynek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut.
    Po tym czasie zalać gruszki białkami ubitymi na sztywną pianę i posypujemy orzechami.
    Wstawić ponownie do piekarnika ale z temperaturą 120 stopni na 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *