Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rizotto a la Marlenka

Składniki:

    • 3 torebki ryżu
    • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
    • 2 lub 3 cebule
    • 4 marchewki
    • ketchup
    • kostka rosołowa lub wegetta
    • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
    • bazylia, majeranek
    • natka pietruszki
    • olej
    • puszka kukurydzy


    Sposób przyrządzenia:
    Najpierw poszatkować cebulę i podsmażyć na patelni(na oleju), jak będzie już miękka dodać do niej poszatkowaną marchewkę i smażyć pod przykryciem. Następnie gdy już marchewka będzie w miarę miękka dodać pokrojone w kostkę papryki, posypać małą ilością wegetty i posypać pokruszoną kostkę rosołową. Dodać ketchupu tak aby było lekko płynne, pieprzu, papryki ostrej, majeranku, bazylii od czasu do czasu mieszać. Gdy papryka będzie miękka dodać posiekaną natkę pietruszki i papryki słodkiej. Na samym końcu wsypać pół puszki kukurydzy i chwilkę jeszcze trzymać na ogniu. Ugotować ryż. Podawać: na talerz nałożyć ryż a na środku położyć ten jakby sos lub wszystko wymieszać z ryżem. Naprawdę pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *