Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z wieprzowiną i cebulą

Składniki:

    • 250 g ryżu
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
    • 4 pomidory
    • 250 g łopatki wieprzowej
    • 4 łyżki oleju
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    • 2 szklanki bulionu wołowego z kostki
    • 2 łyżki posiekanej natki


    Sposób przyrządzenia:
    Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć trzpienie i wodniste części, miąższ pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 10 min. Na patelni rozgrzać resztę oleju, zrumienić mięso, dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać bulion, wsypać ryż. Dusić 15 min. Przed podaniem posypać natką.

1 comment for “Risotto z wieprzowiną i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *