Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z szynką i szczyptą szafranu Iwony

Składniki:

  • ½ kg ryżu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 10 dkg masła
  • 3 średnie cebule
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 czerwone papryki
  • szczypta szafranu
  • puszka zielonego groszku
  • 30 dkg szynki
  • 15 dkg startego żółtego  sera
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Na części masła podsmażyć cebulę na złocisty kolor, dodać  ryż , ciągle mieszając, aż stanie się przeźroczysty, dodać wino i gotować  do wyparowania płynu, dodać połowę bulionu, szafran, pokrojoną w paski paprykę i gotować bez przykrycia. Gdy rosół wyparuje dodać pozostałą jego część, gotować, aż ryż będzie miękki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i osączony groszek konserwowy, resztę masła, doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z startym żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *