Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z szynka i Gorgonzola

25 dag ryzu, 1 cebula, 2 kostki bulionu drobiowego, 12 dag szynki pokrojonej na male kawaleczki, 600 ml wody, 200 ml bialego wina, 20 dag Gorgonzoli, 3 dag masla. Zagotowac razem wode, wino i kostki bnulionowe. Zdjac z ognia. Obrac i drobno posiekac cebule, zrumienic ja na zloto na rozgrzanym na patelni masle. Dodac oplukany i osaczony ryz, wymieszac i smażyć przez 1 minute. Wlac chochle bulionu, wymieszac, poczekac, az ryz wchłonie plyn i wtedy wlac cala reszte. Zostawic na wolnym ogniu na 15 minut nie mieszając. Kiedy ryz jest gotowy, dodac pokrojona w mala kosteczke Gorgonzole i zdjac z ognia. Posypac szynka, delikatnie wymieszac i podawac.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *