Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z szafranem

 

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 85 g masła
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu risotto
  • ½ szkl. białego wina
  • ¼ łyżeczki nitek szafranu
  • 4 łyżki starego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zostawić na małym ogniu, aby delikatnie się gotował.
    W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut.
    Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać wino oraz odrobinę bulionu  i gotować cały czas mieszając aż odpruje.
    Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki.
    Szafran zalać wodą i odstawić na 10 minut i po 10 minutach gotowania się ryżu dodać go do niego razem z wodą w której się moczył.
    Zdjąć ryż z ognia, dodać parmezan oraz masło.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i od razu podawać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *