Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z kawałkami szparagów

 

Składniki:

  • 800 g szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 450 g ryżu
  • 125 ml białego wina
  • 750 ml rosołu wołowego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a pozostałość pokroić na kawałki.
    Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wówczas wrzucić szparagi i trzymać na ogniu ok. 5 minut.
    Następnie dodać ryż i nadal gotować ok. 2 minut nie przerywając mieszania.
    Zalać całość winem i pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas dodać parmezan.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić  do smaku solą oraz pieprzem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *