Składniki:
- 30 dag ryżu
- 40 dag grzybów
- 1 por (biała część)
- 1 marchew
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 dojrzały pomidor
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć pokroić. Por pokroić w półplasterki. Marchew pokroić w słupki. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidor obrać ( po sparzeniu) ze skórki i również pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć grzyby z porem, dodać marchew i paprykę. Smażyć kilka minut, mieszając. Połączyć z ugotowanym ryżem i pomidorem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym żółtym serem. Risotto można zapiekać.
To jest zwyczajny ryz z dodatkami, a nie risotto.
Risotto to zupelnie inna potrawa i NIGDY zapiekana, o tym wie kazdy prawdziwy szef. Owszem, sa rozne dodatki, ale to jest specjalna technika wykonania i risotto nie znaczy po prostu ryz gotowany czy zapiekany.
PS. Risott oczywiscie. Przepis podany wyzej to po prostu pilaw, (napewno b. dobry) ale to cos zupelnie innego.