Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Raki w sosie ogórkowym

Składniki:

  • 750 g świeżych raków
  • sól
  • ½ cebuli dymki
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml wywaru z raków
  • 100 g gęstej śmietany
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 500 g mięsa z raków
  • 20 ml aquavitu

Sposób wykonania:

  1. Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze kawałki.
    Następnie wrzucić je do garnka i dusić kilka minut.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, po czym oprószyć ją mąką i wlać wino oraz wywar.
    Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałego sosu wrzucić mięso raków, koperek oraz ogórki.
    Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz aquavitem.    

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *