Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Racuszki z bananami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g drożdży
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego do ciast
  • 2 banany
  • Garść rodzynek
  • Cukier puder do posypywania
  • Olej do smażenia
  •  

Sposób wykonania:
Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, aromat, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w małą kostkę. Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu rodzynkami i pokrojonymi w kostkę bananami. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami bananów i rodzynkami i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić, przykryć przykrywką, smażyć ok. minuty. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.
 Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *