Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

 

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 4 szkl. mąki
  • 40-50 g drożdży
  • 2-3 jajka
  • łyżeczka soli
  • 200 g tłuszczu
  • 3-4 jabłka

 

Sposób wykonania:
Mleko podgrzać po czym zalać nim drożdże, dodać jeszcze mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie gdy ciasto urośnie dodać do niego, łyżkę masła oraz białka ubite na sztywną pianę.
Całość delikatnie ubić, doprawiając do smaku solą oraz cukrem.
Ponownie odstawić do urośnięcia, wówczas łyżką kłaść na patelnie z rozgrzanym tłuszczem placki, na których ułożyć po plasterku jabłka.
Usmażyć na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *