Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszny i zdrowy tort owocowo-jogurtowy

Składniki:

  • 25 dag długich biszkoptów

Krem:

  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60ml jogurtu
  • 40 dag ciemnych winogron
  • 200 ml śmietanki kremówki

posób przyrządzenia:
Jajka, cukier, i cukier waniliowy upić na parze na puszystą masę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (2 razy więcej wody niż żelatyny) i roztopić w gorącej masie. Cały czas ubijając, ostudzić. Do tężejącej masy dodawać po łyżce jogurtu. Ubić na sztywno śmietankę, wymieszać z zimną masą jogurtową. Winogrona dokładnie umyć, przepołowić, usunąć pestki. 1/4 winogron odłożyć do dekoracji, resztę domieszać do kremu jogurtowego. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Polać polewą i udekorować według wlasnego pomysłu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *