Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszności z udek kurczaka

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czystej wódki
  • mąką kukurydziana
  • olej do głębokiego smażenia


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego noża usunąć z mięsa kości, pokroić w grubą kostkę. Jeśli ktoś nie lubi skóry może ją również usunąć. Sos sojowy wymieszać z wódką i imbirem. Marynatę wymieszać z mięsem i odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane kostki mięsa nabijać po 4 na szpadki do szaszłyków, obtoczyć w mące kukurydzianej. W dużym rondlu nagrzać mocno olej, wkładać szpadki z mięsem i smażyć aż się zarumienią. Podawać z kawałkami cytryny i ulubionymi dodatkami. Oczywiście można się obyć bez szaszłykowych szpadek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *