Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne ciasto z jabłkami

Składniki:

    Ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklanka oleju
    • 1, 75 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki masła jablkowego
    • 3 duże jajka
    • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    • 2,5 szklanki rozdrobnionych jabłek
    • 1 szklanka obranych, średnio rozdrobnionych orzechów włoskich

    Polewa:


    Sposób przyrządzenia:
    Do oleju dodawać po kolei jajka cały czas miksując. Po uzyskaniu jednorodnej emulsji dodawać do niej miksując esencję waniliową, sok pomarańczowy i masło jabłkowe, i po chwili cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Gdy masa wydaje się być jednorodna kończymy miksowanie, dodajemy orzechy i jabłka, używając łyżki starannie mieszamy. Masę przelewamy do formy i wstawiamy na 75 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Upieczone ciasto wykładamy na siatkę aby wystygło i dekorujemy polewą z wymieszanych składników. Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby „odpoczęło” przed podaniem. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *