Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pychota z ryżu

Składniki:

  • 6 szklanek mleka
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka melasy (jaggery)
  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki jasnych rodzynek
  • 4 zmielone ziarna kardamonu
  • 2 łyżeczki klarowanego masła


Sposób przyrządzenia:

W dużym rondlu grubościennym wymieszać mleko z melasą, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż melasa rozpuści się w mleku i zacznie pono gęstnieć. W międzyczasie na patelni rozpuścić łyżeczkę klarowanego masła, dodać rodzynki i orzechy, smażyć powoli mieszając aż orzechy zaczną się rumienić. Zawartość patelni, kardamon, ryż i resztę masła dodać do gęstniejącego mleka, gotować razem 15 minut uważając aby nie przypalić. Znakomicie smakuje na zimno i na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *