Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszyste placuszki Bartka

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Puszyste placuszki Bartka. Lista zakupów: jabłka, jajko, mleko, mąka i truskawki do podania. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl mleka 
  • truskawki do podania 
 

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem.
    Dodać połowę ciepłego mleka.
    Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą z solą oraz resztę mleka.
    Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać obrane jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
    Z powstałego ciasta smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem, z obu stron na złoty kolor.
    Zmiksować truskawki na gładki mus i polać nim placki przed podaniem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *