Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszyste biszkoptowe muffinki

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im pyszne puszyste biszkoptowe muffinki. Do ich wykonania potrzebujesz: jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, masła oraz cukru.  
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 op cukru waniliowego 
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
    Do masła dodać cukier oraz cukier waniliowy.
    Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo żółtka.
    Gdy składniki się połączą nadal mieszają wsypywać stopniowo obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać na foremki do muffinek.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 20-25 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *