Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszysta kasza manna z morelami

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • połówki moreli

    sos:

  • 2 szkl. przetartych moreli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki śmietanki

    Sposób wykonania:
    Mleko razem ze szczyptą soli, cukrem, masłem i 3 łyżkami wody doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę.
    Gotować około 12 minut na małym ogniu pod koniec dodając sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie przetarte morele razem z miodem, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny zmiksować na gładki sos.
    Następnie ugotowaną kasze zmiksować aby stała się puszysta, przełożyć ją na talerzyki, polać sosem i udekorować połówkami moreli.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *