Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszysta babka ze skórką pomarańczową

 

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • tłuszcz d formy
  • tarta bułka do formy
  • cukier puder

 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodać stopniowo żółtka, rum, jajko, pokruszone drożdże, mąkę oraz skórkę z pomarańczy.
    Całość dokładnie wyrobić po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *