Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety ze szpinakiem Izy

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na pulpety ze szpinakiem Izy. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: mięsa mielonego, szpinaku, jajka, cebuli i przypraw.  
 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 
  • 1 jajko
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 30 dag rozmrożonego szpinaku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i przesmażyć.
    Wówczas przełożyć zawartość patelni do mięsa mielonego.
    Następnie dodać do niego jeszcze szpinak oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę, dodając po odrobinie bułki tartej, aby składniki lepiej się ze sobą połączyły. 
    Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Z powstałej masy formować małe pulpety.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *