Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety w sosie z szynką i pieczarkami

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa z indyka
  • ½ szkl. bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • przyprawa do grosa
  • olej

    Sos:

  • 50 dag pieczarek
  • cebula
  • 15 dag szynki
  • 2 kiszone ogórki
  • 1,5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • vegeta
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
     

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, jajka oraz rozgnieciony czosnek.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa.
    Z powstałej masy uformować pulpety, które obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie cebule pokrojoną w talarki udusić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas doprawić ja do smaku solą i dodać pieczarki pokrojone w plasterki, razem smażyć.
    Następnie przełożyć je do garnka a na taje samej patelni przesmażyć szynkę pokrojoną w kostkę i również przełożyć do garnka z pieczarkami.
    Podlać całość 1 l wody i fot powadzić do wrzenia, wówczas dodać przecier oraz pokrojone ogórki.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku .
    Na sam koniec można zagęścić sos mąką  wymieszaną z  odrobiną wody.
    Pulpety polać przed podaniem sosem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *