Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety mięsne po meksykańsku

 

Składniki:

    • 70 dag mielonej wołowiny
    • 2 średnie cebule
    • 3 kolorowe papryki
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 200 ml rosołu (może być z kostki)
    • 15 dag kukurydzy konserwowej
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
    • 2 łyżeczki sproszkowanego chili
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
    • pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mielone mięso doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 10 równych części. z każdej części uformować kulkę. Każą obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Wyjąć pulpety i przełożyć w cieple miejsce. Pozostały po smażeniu tłuszcz przełożyć do rondla. Usmażyć na nim pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodać obsmażone pulpety, koncentrat pomidorowy, chili i kminek. Podlać rosołem. Dusić ok 20 min. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

2 comments for “Pulpety mięsne po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *