Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety cygana

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 2,5 szkl. ryżu
  • 4 cebule
  • 2 szkl. kaszy manny
  • 5 jajek
  • 80 dag mięsa mielonego
  • olej
  • bułka tarta
  • sól
  • natka pietruszki
  • sos pomidorowy

    Sposób wykonania:
    Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie poszatkować kapustę i oprószyć ja solą, gdy puści sok, odcedzić go.
    Następnie ryż odcedzić i dodać go do kapusty razem z kaszą, jajkami, cebulą oraz mięsem.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Z powstałej masy formować pulpety, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać 2 szklankami bulionu, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *