Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety cielęce ze szpinakiem

Fajny przepis na urozmaicenie pulpetów czy mielonych kotlecików. Czyni nasz przepis na mielone pulpety ze szpinakiem. Do ich wykonania potrzebujesz: mielonej cielęciny, liści szpinaku, cebuli, żółtek oraz przypraw.

Składniki:

  • cielęcina i wątroba z rosołu
  • 30 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sok i starta skórka z ½ cytryny
  • 2 surowe żółtka
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrać cebule i posiekać po czym wrzucić ją na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Lekko ją przesmażyć po czym dodać oczyszczone liście szpinaku.
    Razem chwile trzymać na ogniu.
    Natomiast mięso z wątrobą zemleć w maszynce.
    Wówczas dodać do niego cebulę ze szpinakiem.
    Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formować pulpeciki.
    Obtoczyć je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *