Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ptysie z masą serową

Składniki:
250 ml. wody
10 dag. masła
15 dag. mąki
sol, pieprz
4 jajka
łyżeczka cukru
2 serki topione
20 dag. szynki
1/2 pęczka botwinki

Sposób przyrządzenia:
Wodę zagotować z masłem i zdjąć z ognia. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać , aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia. Kolejno wbijać jajka i dokładnie wymieszać. Porcję ciasta wycisnąć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Gorące ptysie przekroić nożyczkami. Botwinkę umyć, buraczki ugotować i ostudzić. Szynkę przepuścić przez maszynkę do mięsa i połączyć z serkiem. Przyprawić pieprzem. Pastą wypełnić ptysie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *