Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ptysie z kremem pomarańczowym

Ciasto:

 

  • ½ kostki masła
  • 1 ¾ szkl; mąki pszennej
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • cukier puder

     

    krem:

  • 2 szkl. śmietanki kremowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • łyżka soku z pomarańczy 
  • żurawiny do dekoracji

Sposób wykonania:
Masło wrzucić do 1 szklanki zagotowanej wody po czym energicznie mieszając dodać mąkę.
Mieszając trzymać na małym ogniu (około 10minut) aż całość zgęstnieje.
Po tym czasie przełożyć do makutry i gdy trochę ostygnie dodać proszek do pieczenia oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie śmietankę ubić z podaniem cukru po czym dodać skórkę z pomarańczy a na sam koniec sok pomarańczowy.
Powstałym krem nakładać na ciastka ptysiowe.
Udekorować żurawiną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *