Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w sosie musztardowym

Składniki:

    • 3 nieduże pstrągi
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • ½ szklanki tartej bułki
    • 3 łyżki posiekanych drobno orzechów nerkowca
    • sól, pieprz

    Sos musztardowy:

    • ¼ szklanki dobrego jogurtu
    • 1 łyżka dobrej musztardy
    • 1 łyżka soku cytrynowego


    Sposób przyrządzenia:
    Pstrągi sprawić i wyfiletować, dokładnie umyć. Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, natrzeć obficie oliwą. Tartą bułkę wymieszać z posiekanymi orzechami i w tej mieszance obtoczyć porcje pstrąga. Nagrzać piekarnik. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej porcje ryby na zloty kolor, dopiec w piekarniku. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu powoli podgrzewać jogurt, dodać musztardę i sok cytrynowy, przyprawić. Na półmisku ułożyć wyjęte z piekarnika porcje pstrąga, polać obficie sosem. Podawać z białym pieczywem, frytkami…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *