Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg strumieniowy

Pstrąg strumieniowy z bukietem surówek i ziemniakami.

Składniki na 1 porcję:
• Pstrąg strumieniowy w całości- 300g
• Sól morska, biały pieprz
• koperek – 3-4 gałązki
• masło- 1 łyżeczka
• cytryna- 3 plastry
• ziemniaki- 3 średnie sztuki, koperek
• Bukiet surówek
I Surówka: 2 łyżki (50g) kiszonej kapusty, ½ łyżeczka oliwy, pieprz, szczypta kminku
II Surówka : 2 łyżki (50g) czerwonej kapusty, 1 plaster cebuli, ½ łyżeczka oliwy, sól, pieprz
III Surówka : 2 łyżki (50g) startej marchewki, ¼ jabłka kwaśnego, kilka kropli soku z cytryny, pestki słonecznika- łyżeczka
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka

Opis przygotowania:
Pstrąga wypatroszyć, dokładnie umyć i natrzeć solą również wewnątrz ryby. Do środka włożyć koperek, masło i pieprz. Na wierzchu ryby ułożyć plastry cytryny. Piec 20min w 200stC. Ziemniaki ugotować i posypać koperkiem. Kapustę czerwoną posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, oliwę, sól morską, pieprz. Kapustę kiszoną rozdrobnić, dodać oliwę i kminek, pieprz.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłko skropić cytryną i również zetrzeć, dokładnie wymieszać, posypać pestkami słonecznika.

Opis dania:
Pstrąg jest źródłem pełnowartościowego białka, jednak w odróżnieniu od czerwonego mięsa zawiera niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. W tłuszczu pstrąga dominują jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym.

Wykazują one zbawienny wpływ na układ krwionośny oddziałując na wielu polach między innymi: obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają rozwojowi blaszki miażdżycowej. Zaproponowana przez nas porcja ryby pokrywa także całodzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zawiera też znaczące ilości innych witamin z grupy B między innymi: B1, B2 i B3 – taki zestaw ma pozytywny wpływ na psychikę, a także zwiększa zdolności intelektualne. Obecny w pstrągu selen wraz z witaminą E działają ochronnie w stosunku do DNA komórek. 
 

 

Energia
 
(kcal)
Białko
 
(g)
Chol.
 
(mg)
Tłuszcze
 
(g)
Węglowodany
ogółem
(g)
Błonnik
pok.
(g)
Wapń
 
(mg)
Żelazo
(mg)
Sód
 
(mg)
Potas
 
(mg)
Wit.C
 
(mg)
Wit.A
 
(µg)
706
59,4
158
18,2
57,1
8,4
155
3,7
270
2387
43,5
666

 

 GDA (%)

 

kcal
(%)
Białko
(%)
Cukry
(%)
błonnik
pokarmowy
(%)
Tłuszcz
(%)
Nasycone
(%)
35
119
35
34
26
17

 

 Słodkowodna ryba z dodatkiem soli morskiej to także źródło jodu niezbędnego do pracy tarczycy oraz licznych mikro i makroelementów. Obiad uzupełniony został zestawem różnorodnych surówek, dzięki czemu w daniu nie zabraknie także wartościowych składników pochodzenia roślinnego. Znajdziemy tu prawdziwą skarbnicę witaminy C z kiszonej i czerwonej kapusty oraz beta-karotenu z marchewki. Kapusta ceniona jest także za wysoką zawartość witaminy K, niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Czerwona kapusta zawiera również cyjanidynę – przeciwutleniacz pomocny w zwalczaniu chorób neurologicznych. Tak rozmaity zestaw surówek wraz z ziemniakami dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego oraz potasu. Całość uzupełniona została o ziarna słonecznika bogate w przeciwstresowy magnez oraz miedź i NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Warto zwrócić także uwagę na dodatek aromatycznego kminku, który ułatwia trawienie.{hidetags}

/* „); /* ]]> */

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *