Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg prosto z grilla

Przepis dla miłośników ryb. Zbiór znakomitych przepisów. Dziś przepis na grillowane pstrągi. D ich przyrządzenia potrzebujesz: oliwy z oliwek, czosnku, cytryny, tymianku i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi
  • ½ cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Cytrynę pokroić na ćwiartki a potem na plasterki.
    Przełożyć je do miseczki i zalać oliwą z oliwek.
    Dodać posiekany tymianek oraz rozmaryn.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
    Wrzucić do marynaty.
    Dodać jeszcze chilii.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze sól do smaku. 
    Powstałą mieszaniną wypełnić wnętrza oczyszczonych ryb.
    Wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć ryby z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *