Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg pieczony z sosem winnym

Składniki:

  • 4 filety pstrąga
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 cytryna
  • 20 dag wiśni
  • ½ łyżeczki cukru
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • biały pieprz

    Sposób wykonania:
    Z foli aluminiowej wyciąć 4 prostokąty, każdy z nich posmarować olejem i ułożyć na nich kawałek ryby.
    Oprószyć ją solą, pieprzem, bazylią i miętą.
    Następnie ułożyć jeszcze plasterki sparzonej cytryny po czym folie szczelnie zawinąć.
    Włożyć tak przygotowaną rybę na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    W między czasie z wiśni usunąć pestki po czym wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Zalać je winem i posypać cukrem.
    Trzymać na małym ogniu około 8 minut.
    Gotową rybę ułożyć na talerzach i polać wiśniowym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *