Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przysmak wieprzowy

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wieprzowego z udźca
  • 25 dkg mięsa wieprzowego z karku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka białego wina
  • 1/3 szklanki dobrej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 ugotowane ozorki wieprzowe
  • 15 dkg pieczarek
  • biały pieprz, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa – do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięsa umyć, osuszyć. Karczek zmielić w maszynce, szynkę i oczyszczone ozorki pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na części, blanszować we wrzątku, odcedzić, osuszyć. Mięsa wymieszać, dodać jajko, ewentualnie rozdrobniony czosnek wino, śmietanę, sól i przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać pieczarki, skorygować ewentualnie smak, ponownie wymieszać, tym razem delikatniej. Tak przygotowaną masą wypełnić grube osłonki do wędlin i parzyć we wrzątku lub przygotować w szynkowarze.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *