Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapuśniak

Wiejski kapuśniak na kiełbasie i boczku

Składniki: ½ kg kapusty kiszonej 20 dkg kiełbasy wędzonej 20 dkg wędzonego boczku 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy sól, olej Sposób przyrządzenia: Na patelni podsmażyć boczek z pokrojoną cebulką, dodać kiszoną kapustę i dusić około 20-25 minut. Marchewkę, pietruszkę,…

Zupa z kapusty i ziemniaków

Składniki: ½ główki białej kapusty 25 dag ziemniaków porcja włoszczyzny 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag wędzonego boczku ½ szkl. kwaśnej śmietany Kluski: 25 dag twarogu jajko 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa olej sól pieprz Sposób wykonania: Boczek i włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw, wówczas wyjąć boczek, pokroić go w…

Kapuśniak z mięsem mielonym

Składniki: margaryna 1 kg mieszanego mięsa mielonego 4 cebule 8 ogórków konserwowych 1 słoik sosu cygańskiego 2 łyżeczki bulionu 800 g kapusty kiszonej 400 g słodkiej śmietanki sól pieprz   Sposób wykonania: Mięso oraz cebulę pokrojoną plastry obsmażyć na rozgrzanej margarynie. W między czasie ogórki pokroić w słupki i poddusić i dodać do mięsa. Wlać…

Zupa kurpiowska z kapustą

Składniki: 1 l wywaru mięsnego główka białej kapusty cebula marchew kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ja solą i zalać wywarem. Gotować na małym ogniu do miękkości. W między czasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce cebule posiekać i razem przesmażyć po czym…