Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapuśniak

Zupa kartoflana z kiszoną kapustą

Składniki: 4 ziemniaki pokrojone w kosteczkę 1 litr rosołu drobiowego 1 posiekana cebula 2 plastry wędzonego boczku 20 dkg kiszonej kapusty 3 łyżki śmietany garść posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w rosole. Kapustę poszatkować. Cebulę obrać, posiekać drobniutko i dusić z wodą/ 4…

Zupa kapuśniak z pomidorami

Składniki: 1 ½ litra bulionu 1 duża główka kapusty włoskiej 3 cebule 3-4 ząbki czosnku ½ pęczka bazyli5-6 pomidorów szklanka śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W głębokim garnku…

Zupa z kiszoną kapustą

Składniki: 30 dag wędzonej kiełbasy włoszczyzna kminek ząbek czosnku sól pieprz ½ kg kiszonej kapusty 6 ziemniaków 5 dag słoniny cebula kostka rosołowa Sposób wykonania: Kapustę zalać niewielką ilością wody i ugotować. W między czasie włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki  po czym zalać ją 3 l wody , wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę…

Kapuśniak mazurski

Składniki: kość z mięsem marchewka seler pietruszka liść laurowy ziele angielskie łyżka Vegety 2 cebule 200 g cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju grzybki suszone Sposób wykonania: Kości zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę oraz seler. Dodać jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i Vegetę do…