Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kg pieczarek 4 cebule ½ kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżeczki mąki sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na…

Zapiekanka Iwony

Składniki: 2 cebule 2 czerwone papryki ½ kg wędlin/ boczek, kiełbasa, szynka/ 4 łyżki masła 8 jajek 5 bułek kajzerek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i usunąć gniazda nasienne. Razem z wędlinami pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Jajka…

Zapiekanka z jajek i szpinaku

Składniki: 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 opakowanie szpinaku/ mrożony/ 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżeczki pestek dyni 2 łyżki masła 2 ugotowane jajka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek  obrać , posiekać i podgrzać w rosole, dodać szpinak, przyprawić solą i…

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki: 4 ziemniaki 3 cebulki dymki 2 jajka 4 łyżki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki szczypiorku 2 łyżeczki masła ½ szklanki startego żółtego sera Gouda Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Odcedzić. Cebulę dymkę umyć i pokroić…

Zapiekanka z brukselki z boczkiem

Składniki: 650 g mrożonej brukselki 100 g sera gouda 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka bułki tartej masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Brukselkę zalać osoloną woda i ugotować. W między czasie boczek pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce a orzechy posiekać. Ugotowaną brukselkę przełożyć do naczynia  żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułka tartą.…