Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zakąski

Jajka na ostro

Składniki: jajka (ilość dowolna, przepis jest na 12 jajek) papryka (kto jaką lubi, najlepiej surowa) paryczka chilli cebula plasterki wędliny (taką jaką lubimy, nie polecam parówek, kiełbasek itp) pomidor (surowy lub z puszki) natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz majonez Sposób przyrządzenia: Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy i kroimy na połówki (jak są…

Śledź po szwedzku z avocado podany

Składniki: 8 marynowanych filetów ze śledzia 2 dojrzałe avocado posiekany koperek sok z cytryny majonez jogurt posiekana natka kolendry lub pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w miseczce. Wymieszać jogurt z majonezem, natką, sokiem z cytryny, koperkiem, przyprawić solą i białym pieprzem. Avocado przekroić wzdłuż na 4 lub 2 części…

Brukselka przykryta bananową pierzynką

Składniki: 50 dag brukselki 1 jabłko 1 banan 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej szałwii sól mielony biały pieprz Sposób wykonania: Brukselkę zalać wodą i ugotować. W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny. Następnie obrać banana …

Śledź Leszka

Składniki: filety śledziowe a’la matias 800 g cebula biała 2 szt. cebula czerwona 1 szt. olej grubo zmielony pieprz kolorowy ocet balsamiczny sos sojowy jasny musztarda Sposób przyrządzenia: Filety wymoczyć w wodzie, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w półtalarki. Przygotować sos – szklanka oleju, łyżka musztardy, łyżeczka octu balsamicznego, łyżka jasnego sosu sojowego,…