Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Okra

Okra (katmia) panierowana

Składniki: 50 dkg okry pokrojonej w 15 mm kawałki ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzy ½ szklanki oleju Sposób przyrządzenia: W odpowiednio dużej misce przyprawić kawałki okry solą i pieprzem, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Na durszlaku otrząsnąć okrę z nadmiaru mąki. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć katmię do momentu…

Okra – ketmia jadalna

Okra , (Ketmia jadalna) to roślina jednoroczna o wyprostowanych pędach wys. 1m. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach. Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna warzywo i zioło. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Jadalny jest zielony, pokryty puszkiem owoc – torebka…