Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ogórki

Ogórki konserwowe Iwony

Składniki; 5 kg ogórków- małe Zalewa: 5 szklanek wody 10-11 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 szklanka octu Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć. Do rondla wlać wodę dodać wszystkie składniki ,doprowadzić do wrzenia. Do sterylnie czystych słoików układamy ciasno ogórki, zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy…

Ogórki w pomidorach Iwony

Składniki: 4 kg ogórków ½  szklanki octu 6 dużych cebul ½  szklanki oleju 1 literatka i ½  szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy typu vegetta pieprz, sól do smaku słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Ogórki, cebulę kroimy w grube plastry .Do rondla wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier vegettę, koncentrat pomidorowy ,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.…

Ogórki duszone

Składniki: 6-10 świeżych ogórków 1 cebula ½ łyżki mąki 1 szkl. bulionu 1 szkl. bulionu z kostki sól ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Obrane ogórki pokroić na plasterki, które oprószyć solą i odstawić na 30 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wówczas wymieszać ja z ogórkami. Trzymać nadal na małym ogniu,…

Duszone ogórki na kwaśno

Składniki: 5 pokrojonych w plastry jędrnych pozbawionych nasion ogórków ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ łyżki mąki pszennej sok cytrynowy do smaku sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki posypać solą, wymieszać, odstawić na 60 minut aby obciekły z soku. Tak przygotowane ogórki, zalać bulionem, zakwasić gotować aż ogórki zmiękną. W rondlu rozgrzać…

Ogórki z wędzoną makrelą

Składniki: 300 g wędzonej makreli 2  jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Sposób wykonania: Z makreli usunąć ości oraz skórę po czym utrzeć ja z żółtkami jajek, majonezem oraz śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać jeszcze posiekane białka oraz szczypiorek. Ponownie wymieszać. Ogórki obrać i…