Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy grzybowe

Sos grzybowy*

Składniki: 1 kg grzybów 25 dag cebuli 1 śmietana olej czubata łyżka mąki przyprawy: bazylia, pieprz, papryka łagodna, papryka ostra, cząber, rozmaryn, liść laurowy, ziarnko angielskie Sposób przyrządzenia: Zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Pokrojone grzyby i już obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów na oleju. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną, przelać…

Sos grzybowy

Dobrze kilka razy wypłukać i ugotować suszone grzyby, pokrajać drobno, zasmażyć masła z cebulą i mąką, rozprowadzić smakiem grzybowym, osolić, opieprzyć, wrzucić siekane grzybki, zagotować i podać do sztuki mięsa. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Sos grzybowy ze śmietaną

Wybrać pięknych grzybów, wymyć w zimnej wodzie i sparzyć gotującą, następnie ugotować je w małej ilości dodając cebulę i pokrajać je w paski. Zasmażyć łyżkę mąki w maśle, rozprowadzić smakiem grzybowym, wrzucić pokrajane grzyby, zaprawić kwaśną śmietaną i zagotować. Sos ten można użyć do kotletów z kartofli lub do kaszy perłowej.