Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Salsy

Salsa verde

  Składniki: 150 ml oliwy z oliwek 3 ugotowane na twardo jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu winnego 5 łyżek posiekanych świeżych ziół (szczypiorek estragon, majeranek, bazylia pietruszka, trybula ogrodowa) 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka ostrej musztardy sól i biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Miękisz z bułki utrzeć z octem…

Salsa ananasowa

Składniki: 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa 1 łyżka cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu białego mielonego szczypta mielonego kminku 4 drobno pokrojone cebule dymka 1 drobno pokrojona papryczka chili 1 łyżka drobno pokrojonej bazyli sól do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki podgrzewać w rondlu prze około 10…

Ostra chili salsa

Składniki: 3 łyżki soku pomarańczowego ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki papryki chili w proszku 1 łyżka przyprawy ziołowej 4 cebule dymki drobno pokrojone 4 pomidory drobno pokrojone, bez skóry 1 mandarynka drobno pokrojona Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, schłodzić. Uwaga: iłość chili zależna od upodobań.

Salsa z kiwi

Składniki: • 4 twarde kiwi • ½ papryki • pomidor • szczypior • sok z cytryny • sól • pieprz • łyżka oliwa z oliwy • ½ posiekanej papryczki chili. Sposób przyrządzenia: Kiwi obrać pokroić każdy owoc pokroić na kawałki (1×1 cm). Pomidora pokroić tak jak kiwi. Oczyszczoną połowę papryki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypior…

Sos salsa z czerwonej papryki

Składniki: • 2 czerwone papryczki, • pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, • 2 duże czerwone słodkie papryki drobno posiekane, • pół ząbka czosnku posiekanego, • 8 łyżek oliwy z oliwek • 1 łyżka czerwonego winnego octu, • pęczek natki i bazylii drobno posiekane, • sól, świeżo mielony pieprz. Wykonanie: Opiec całe papryki nad gazem lub…