Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Beszamelowe

Sos beszamelowy-wariacje na temat I

1). Składniki: sos beszamelowy ( patrz przepis: "sos beszamelowy-przepis ilustrowany") 50g orzechów włoskich bez łupin 50g ketchupu curry i imbir do smaku Sposób przyrządzenia: Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać połączyć z sosem i ketchupem. Dodać imbir i curry do smaku. 2).Składniki: sos beszamelowy 3-4 łyżki ketchupu koperek Sposób przyrządzenia: Sos połączyć z ketchupem i…

Sos beszamelowy-przepis ilustrowany

Nadaje się świetnie nie tylko do zapiekanek ale także do cielęciny , drobiu i warzyw. Składniki na sos podstawowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób przyrządzenia: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż…

Sos beszamelowy

Składniki: 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 1/2 litra mleka zimnego gałka muszkatałowa Sposób przyrządzenia: Na 2 łyżkach masła smażyć przez 2 minuty 2 czubate łyżki mąki i pomału wlewać 1/2 litra mleka zimnego, ciągle mieszając – okolo 5-8 mminut na koniec dodać gałkę muszkatałową. Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez…

Sos beszamelowy

Składniki: 4 dag masła, 4 dag mąki, 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki), sól. Sposób przyrządzenia: Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na…