Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki warzywne

Sałatka wołowiny z warzywami

 

Składniki:

  • 400 g rostbefu wołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 ogórek
  • 1 marchew
  • 6 szalotek
  • 1 papryczka chili
  • 2 szkl. kiełków fasoli
  • 1 szkl. kiełków grochy
  • ¼ szkl. posiekanych liści mięty
  • ¼ szkl. posiekanych liści kolendry

     

    Sos:

  • 1 łyżka sosu azjatyckiego do ryb
  • 2 łyżki soki z limetki
  • 1 łyżka słodkiego chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 

 

Sałatka z owoców morza i warzyw

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 op. mrożonych obgotowanych owoców morza 1 op. paluszków krabowych 1 pomidor 1 ogórek 1 czerwona papryka kilka gałązek natki 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki oregano sól ¼ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Owoce morza przelać wrzątkiem a paluszki rozmrozić i pokroić na…

Warstwowa sałatka warzywna

Składniki: 1 zielona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 ogórek pokrojony w plastry ½ szklanki rozdrobnionej dymki 1 mały, podzielony na różyczki kalafior ½ szklanki groszku konserwowego Dressing: ½ szklanki oliwy 1/3 szklanki soku cytrynowego 2 posiekane ząbki czosnku 1, 5 łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Kalafior…

Sałatka warzywna z miodem

Składniki: 10 dag marchwi, 20 dag gotowanych ziemniaków, 15 dag młodej zielonej cebuli, 15 dag czerwonych buraczków, 30 dag ogórków, 10 dag miodu. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki po ugotowaniu pokroić w drobną kostkę, wymieszać i przed podaniem polać miodem. Sałatkę można też przyrządzić z warzyw surowych i tylko dodać gotowane ziemniaki.