Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Karp

Wigilijny filet z karpia w sosie musztardowym

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 2 białe części pora 2 pomidory 1 łyżka masła sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem,…

Wigilijny karp w maśle

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 pomidor kilka listków szpinaku sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda…

Karp faszerowany pieczony

Składniki: 1 ½ kg karpia 30 dkg pieczarek 3 dkg masła 3 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia 10 dkg bułki tartej 1/8 litra śmietany Sposób przyrządzenia: Karpia wypatroszyć, z głowy wyjąć oczy. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i natrzeć solą. Pieczarki oczyścić, opłukać, obrać ze skórki. Trzony i kapelusze pieczarek pokroić…

Karp po żydowsku jako potrawa Wigilijna

Składniki: 1 karp około 2 kg 1 paczuszka rodzynek/ sułtanki/ 1/8 litra jasnego piwa 1 duża cebula 7dkg masła 6 szt goździków 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Karpia wypatroszyć, umyć, odciąć głowę, opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w dzwonki o szerokości około 2-3…