Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dorsz

Filet z dorsza z duszoną papryką

Składniki: 50 dkg filetów z dorsza 4 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki białego wytrawnego wina ¾ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz zielenina (koperek, pietruszka) mąka Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę, sól, pieprz, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstałe sos się…

Gotowany dorsz z chrzanem i jajkiem

Składniki: ½ pęczka dymki 200 ml wytrawnego białego wina 5 ziaren białego pieprzu 1 ½ łyżeczki soli 600 g filetów z dorsza 4 jajka ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki startego chrzanu Sposób wykonania: Dymkę posiekać po czym zalać ją 300 ml wody oraz winem. Wrzucić jeszcze ziarna pieprzu oraz sól. Całość doprowadzić do wrzenia…

Dorsz z sosem ziołowo-musztardowym

Składniki: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka cukru 2 łyżki octu słodowego 2 łyżki musztardy ½ pęczka ulubionych ziół 7 łyżek oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie ocet wymieszać razem z cukrem, musztardą oraz ziołami. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo…