Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory z ogórków

Ogórki konserwowe mojej Babci

Składniki jędrne, ładne ogórki liście chrzanu, porzeczki, wiśni podsuszony kwiatostan kopru czosnek Zalewa: 1/3 szklanka octu 1/3 szklanki soli 1/3 szklanki cukru woda w ilości wg indywidualnych upodobań smakowych Sposób przyrządzenia: Umyte ogórki zalać zimną wodą i pozostawić je w niej przez kilka godzin. Na dno sterylnych słojów ułożyć dodatki aromatyczne, dopełnić ogórkami. Składniki marynaty…

Ogórki konserwowane z warzywami

Składniki: 1 kg jędrnych ogórków 50 dkg małych pomidorów 10 dkg małych obranych cebul 1 duża pokrojona w plastry marchewka Zalewa: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 10 dkg cukru podsuszony koper, liść laurowy, czosnek, chrzan wg smaku Sposóp przyrządzenia: W rondlu wymieszać składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.…

Ogórki w zalewie po myśliwsku

Składniki 2 kg świeżych ogórków 1,5 kg soku jabłkowego 5 dkg soli 5 dkg cukru igły sosny (po kilka do słoja) Sposób przyrządzenia: Ogórki Sparzyć wrzątkiem i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier, gotować powoli 5 minut. W międzyczasie ogórki układać w sterylnie czystych słojach, dodać kilka…

Marynowane z papryką chili ogórki

Składniki: świeże, jędrne ogórki 1 papryka chili na słój Zalewa: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 10 dkg cukru podsuszony koper, liść laurowy, czosnek, chrzan wg smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć. W rondlu wymieszać składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, schłodzić. Ogórki i paprykę układać w sterylnie czystych…

Ogórki marynowane soku z czarnych porzeczek

Składniki: małe ogórki pieprz goździki czosnek koper mięta Marynata: 1 l wody 1 szkl. soku z czarnych porzeczek 2 łyżki soli łyżka cukru Sposób wykonania: Do każdego słoika włożyć ogórki oraz 3 goździki, 3 ziarenka pieprzu, gałązki mięty i koperku oraz 2 ząbki czosnku. Następnie składniki podane na marynatę doprowadzić do wrzenia po czym zalać…