Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kiszona kapusta

Czerwona kapusta ze śliwkami marynowana

Składniki: 4 kg czerwonej kapusty 1 kg śliw Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego 25 dkg cukru 5 dkg soli 5 goździków czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pokrojoną cienko kapustę wymieszać ze śliwami i na 3 minuty zalać wrzątkiem. Blanszowaną kapustę i śliwy układać w sterylnych słojach. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić…

Kapusta konserwowana po gruzińsku

Składniki: 1 kg kapusty białej 1 marchewka Marynata: 1, 5 szklanki octu winnego 2,5 szklanki wody 10 dkg cukru 10 ziaren pieprzu 1 liść laurowy 3 goździki   3 dkg soli ostre papryczki wg smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę oczyścić, bardzo cienko pokroić nożem, dodać tartą marchew, posolić, wymieszać, ostawić na…

Marynowana kapusta

Składniki: 1 kg białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku Zalewa: ½ szklanki wody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 10 łyżek octu spirytusowego 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Kapustę cienko pokroić, marchew obrać zetrzeć na grubej tarce, paprykę oczyścić, pokroić w „słomkę”. Czosnek obrać, ząbki pokroić na 4 części. Wszystkie składniki…

Kapusta w aromatycznej zalewie konserwowana

Składniki: 3 kg kapusty białej lub czerwonej Zalewa: 1,5 kg pomidorów 1 kg kolorowej papryki 20 dkg pietruszki 2 duże główki czosnku 1 szklanka oleju ½ szklanki octu spirytusowego 4 łyżki cukru 2 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odcedzić, odstawić. Przygotować zalewę. Pietruszkę i…

Kapusta kwaszona po gruzinsku

Składniki: 1 kg kapusty ¼ szklanki octu winnego 2 ½ szklanki wody ½ szklanki cukru 10 ziaren pieprzu 5 gozdzików 1 liść laurowy 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku pieprz wg smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, wymieszać z połową soli odstawić na 30 minut i bardzo dokładnie odcisnąć z powstałego…