Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby marynowane

Rydze marynowane w oliwie

Składniki: 200 g małych rydzów marynowanych 200 ml oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach ½ łyżeczki ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku Sposób wykonania: Oliwę lekko podgrzać z dodatkiem pieprzu, soli, majeranku oraz ziela angielskiego. W między czasie zalewę odlać ze słoika a grzyby zalać ciepłą oliwą. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na…

Marynowane pieczarki z grilla

Składniki: 4 pieczarki 1 szkl. oliwy z oliwek 1 szkl. octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru ½ szkl. posiekanej pietruszki, oregano, szczypiorku, estragonu Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać razem z sosem sojowym, octem, cukrem oraz ziołami. Następnie grzyby oczyścić i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać je marynatą.…

Gąski w occie

Składniki: gąski 1 kg woda 3 szklanki ocet 1 szklanka sól 3 łyżki cukier 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Grzyby należy dokładnie przebrać, następnie wymoczyć w zimnej wodzie i umyć. Moczyć mogą się nawet przez noc. Z wody, octu, soli i cukru należy zagotować zalewę. Grzybki należy ułożyć w słoikach do 2/3 wysokości i zalać gorącą…

Grzyby w occie

Składniki ocet 1 szklanka woda 4 szklanki cukier 5 łyżek sól 5 łyżek cebula 1 sztuka grzyby 4 kg Sposób przyrządzenia Grzyby, najlepiej podgrzybki, borowiki i kozaki należy ugotować w wodzie (czas gotowania to około 30 minut), wystudzić, przełożyć do słoików. Z wody, octu, cukru, cebuli i soli trzeba zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalewamy grzybki…